Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

iBeacon alapú Épületen Belüli Navigációs rendszerek TOP5 előnye és hátránya

Mi az RTLS?

A valós idejű helymeghatározó rendszereket (RTLS azaz Real Time Location Systems) használják az objektumok vagy az emberek valós idejű elhelyezkedésének automatikus azonosítására és nyomon követésére, rendszerint egy épületen belül vagy más, zárt területen. A vezeték nélküli RTLS-címkék objektumokhoz kapcsolódnak, vagy emberek által viseltek, és a legtöbb RTLS-ben a rögzített referenciapontok vezeték nélküli jeleket kapnak a címkéktől a helyük meghatározásához. A valós idejű helymeghatározó rendszerek példái közé tartoznak az autók nyomon követése egy összeszerelő vonalon, raklapok elhelyezése raktárban, vagy orvosi berendezések keresése kórházban. Az RTLS technológia fizikai rétege általában valamilyen rádiófrekvenciás (RF) kommunikáció, de egyes rendszerek optikai (általában infravörös) vagy akusztikus (általában ultrahang) technológiát használnak az RF helyett vagy mellett. A címkék és a rögzített referenciapontok lehetnek adók, vevők, vagy mindkettő, ami számos lehetséges technológiai kombinációt eredményez.

Az RTLS a helyi helymeghatározó rendszer egyik formája, és általában nem a GPS-re vagy a mobiltelefon-követésre utal. A helyadatok általában nem tartalmazzák a sebességet, az irányt vagy a térbeli tájolást.

A rádióalapú beltéri helymeghatározási technológiák összehasonlítása

A világon több ezer megvalósult beltéri helymeghatározási referencia telepítés áll rendelkezésre, ezzel együtt több tucat módja annak, hogy ezt kivitelezhessük. A megfelelő technológia kiválasztása soktényezős feladat. Pontosan fel kell tárni az igényeket, majd összevetni azokat a lehetséges megoldásokkal. A technológia és a módszertan közötti összetévesztés gyakori félreértés. Például a Bluetooth, WiFi és UWB a beltéri helymeghatározó rendszerekben használt rádió-technológiák, míg az AoA, az RSSI, a ToF és a TDoA a helymeghatározásának módszerei. Ezeken felül a tényleges alkotóelemek, mint a hardver, a pozícionálási algoritmusok, a szoftvereszközök és a szolgáltatások, amelyek a végterméket, magát a rendszert adják. A rendszer végső teljesítménye és jellemzői – pontosság, robusztusság, méretezhetőség, sokoldalúság, használhatóság, kompatibilitás, költség stb. – mindezen tényezők kombinációja.

Alapvetően magára a beltéri pozícionálási célra a WiFi/Active RFID(RSSI) technológián, módszertanon kívül minden egyéb fent felsorolt technológia alkalmas. A jelentős eltérések a pontosságban, a valós-idejűségben, a jeladó fogyasztásában, az okostelefon kompatibilitásban, a telepítési költségekben és az üzemeltetési költségekben jelentkeznek. Vannak a fentiektől eltérő lehetőségek is. Számos olyan nem rádiós technológiát használnak a beltéri pozícionáláshoz, amely magában foglalja az optikai, akusztikus, tehetetlenségi és mágneses technológiákat. Ha a fő kritériumok az abszolút pontosság, a kamera alapú megoldások viszik az prímet – azonban a költségek nagyon magasak lesznek. Ezzel ellentétben, ha valamilyen infrastruktúra használata nem lehetséges, akkor is bevezethető beltéri navigáció pl. tehetetlenség vagy mágneses mezőn alapuló megoldások, szem előtt tartva, hogy a pontosságra, a megbízhatóságra és az általános használhatóságra vonatkozó elvárásokat ennek megfelelően módosítani kell.

Mi az a iBeacon alapú Épületen Belüli Navigáció?

Egyfajta RTLS megoldás. Az iBeacon és a Beacon kifejezést gyakran – alapvetően nem ok nélkül – felcserélhető módon használják. Az iBeacon az Apple 2013-ban bemutatott technológiai szabványának a neve, amely lehetővé teszi a mobilalkalmazások (iOS és Android készülékeken futó) számára, hogy folyamatosan sugárzott jeleket foghassanak a fizikai világban elhelyezett Beacon eszközöktől, és a hatósugár érintésekor előre programozott reakciót adjanak. Ha mindenképpen distinkciót szeretnénk az iBeacon és a Beacon kifejezések között, akkor talán helyes, ha azt mondjuk, hogy az iBeacon az maga a technológiai háttér és protokoll rendszer, míg a Beacon az maga a fizikai eszköz, amely rendelkezik az iBeacon kommunikáció hasznosítására irányuló chipkészlettel. Az iBeacon technológia lényegében lehetővé teszi a mobilalkalmazások számára, hogy megértsék pozíciójukat mikro-helyi szinten, és hipertextualitást biztosítsanak a felhasználók számára a helyszín alapján.

A Beacon hardver eszközök önmagukban csekély mennyiségű információt hordoznak, mindazonáltal az iBeacon technológia révén az okostelefonok, táblagépek és egyéb eszközök a Beacon közelségében és a Beacon adatainak a segítségével új adatot tölthetnek le távoli szerverekről. Ezek az új adatok hordozzák a Beacon felhasználásának a jelentőségét. Ezek adhatnak információt a Beacon környezetében elhelyzekedő helyszínről, tárgyakról. A különböző gyártók azóta sorban hozzák ki az iBeacon-kompatibilis hardveradókat – amelyeket tipikusan Beacon-nek neveznek. Az Apple mellett már olyan világcégek is beálltak a sorba, mint a HP, az Aruba beacon eszközével. Ugyancsak ismert gyártó a Sensoro, Estimote, Sensorberg, Kontakt. Egy ilyen Beacon alapú RTLS rendszer 3-5 méteres pontosságban képes arra, hogy egy mobiltelefonon futó alkalmazáson keresztül tájékoztassa és vagy lépésről-lépésre (akár emeleten át) vezetve “GPS-szerűen” vezesse a felhasználókat:

1. Hol vagyok én jelenleg?

2. Milyen lehetőségeim vannak, hova mehetek? Milyen helységeket és hol találok?

3. Milyen és hány emelet van? Hol vannak a liftek?

4. Milyen információt tuduk hosszabban vagy rövidebben megszerezni ezekről a helységekről?

5. Hol találok meg bizonyos eszközöket az épületen belül?

A TOP5 előny

Jelentősen egyszerűsödik a tájékozódás

A beltéri helymeghatározás jelentősen egyszerűsíti a az épületen belül – néha valóban frusztráló – tájékozódást, mivel a felhasználóknak nem kell az aktuális pozíciójukba beírniuk az A pontból a B pontba való navigáláskor, sőt egyáltalán nem kell tudniuk hol vannak. Egyszerűen kikeresik hova akarnak menni és a rendszer lépésről-lépésre elvezeti őket. Hasonlóképpen, nem kell aggódniuk az ajtók, fordulók vagy hasonlók számolásában, a liftek felkeresésében, használatában. Láthatják valós idejű pozíciójukat a térképen (kék pont), amikor áthaladnak az épületen.

Jelentősen nő a felhasználói élmény, erősödik a komfortérzet

A beltéri helymeghatározó rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára az épületen belüli Google Térkép szerű navigációót, amelyet a felhasználók már ismernek és szeretnek.

Lehetőség a vásárlói, látogatói hőtérképre

A beltéri helymeghatározó rendszerrel lehetőség van a hőtérképezésre is, így látható, hogyan mozognak az emberek a helyszínen. Ez lehetővé teszi, hogy fontos ismereteket szerezzen arról, hogy mi a jó a jelenlegi elrendezésében, és mit lehetne még javítani, hogy növelje az áruk forgalmát, minimálisra csökkentsék a várakozási időt stb.

Eszköz követés

A beltéri helymeghatározó rendszerrel lehetőség van olyan lokáció alapú szolgáltatások igénybevételére is, mint az eszköz követés. Mindig és minden helyzetben tisztában lehet azzal, hogy a nagyértékű és/vagy üzletkritikus eszközei éppen hol vannak az épületen belül.

Személyes ügyfélszolgálat adminisztratív feladatainak könnyítése a magas színvonalú kiszolgálásáért

A beltéri helymeghatározó rendszerrel lehetőség van bármilyen bejelentkezési folyamatot automatizálni, a bejelentkezéshez szükséges adatok rögzíteni, nyomtatatni, SMS, email vagy chat értesítést kérni a látogató érkezéséről, illetve a látogató személyre szabott térképes útbaigazítása is megtörténhet.

A TOP5 hátrány

Befektetés igényes

A ROI-ról beszélve nem kétséges, hogy a beltéri pozicionálás befektetés. Először is, alapvetően ez egy előfizetés alapú szolgáltatás, és nem egyszeri fizetés, és másodszor, valamennyire időigényes a beállítás. A beltéri helymeghatározó rendszer beállítása általában a Bluetooth beacon eszközök telepítését jelenti. Az épület fizikájától függően, valamint a szükséges pontosságtól függően, az épületeknek legalább 1 beaconra van szükségük 10-20 méterenként.

Karbantartás igényes

A beaconok maguk nem igényelnek más karbantartást, mint egy új akkumulátort. A legjobb BLE beacon hardverek akár ténylegesen öt-nyolc évig futnak, mielőtt az elemeiket cserélni kellene. Ha azonban 1000 jeladó van, az elemek cseréje eltarthat egy ideig. Ehhez hozzá kell adni a plusz beaconok telepítéséhez szükséges munkát, ha a helyszín bővül.

Nehéz választás a beszállító kiválasztása

A beltéri helymeghatározás költséges lehet, ezért fontos megtalálni a legmegfelelőbb szolgáltatót. Mennyire kell pontosnak lenni a helymeghatározásnak? Az RTLS megbízható megoldás, de ha utazókat irányít a repülőtérén, akkor nem kell ugyanolyan pontossággal rendelkeznie a kiválasztott megoldásnak, mintha az embereket a könyvtárban egy polchoz vagy a boltban a vásárlókat egy adott termék szegmenshez irányítaná. Gondolnia kell az energiafogyasztásra is, vagy hogy van-e további funkciókra szüksége, mint például a látogatói elemzés, hőtérkép, eszköz követés stb.

A rossz pozícionálás rosszabb, mintha nem lenne

A beltéri pozíciós piacon sok különböző játékos van. Sokan azt állítják, hogy pontos beltéri pozícionálást tesznek lehetővé, de nem szabad készpénzként venni minden marketing leírást. Azt tanácsoljuk, hogy egy kiváló megoldást nyújtó szolgáltatóval állapodjon meg, mert a rossz pozícionálás valójában rosszabb, mint ha nem vezet be helymeghatározást. Ha egy nagy irodaházban keres egy adott tárgyalótermet, akkor a jól megválasztott beltéri helymeghatározó rendszer megmutatja Önnek a pontos pozícióját, így könnyedén navigálhat a terembe. A rossz helymeghatározó rendszer ellenben úgy gondolja, hogy a 2. emeleten van a harmadik helyett. Ez azt jelenti, hogy az épületen belüli navigációs megoldás rossz irányokat nyújt Önnek, és elkésik a megbeszélésről vagy egyáltalán oda sem talál.

Helyalapú marketing hiánya

Önmagában a legtöbb épületen belüli navigációs megoldás egyáltalán nem, vagy nagyon limitált lehetőségekkel rendelkező helyalapú marketing megoldást biztosít. Vásárlás közben a telefon keresztül értesítést küldhet a boltban akciósan elérhető termékekről vagy szolgáltatásokról. A kasszánál nem kell mást tennie a Vásárlónak, mint felmutatnia a telefonjára kapott digitális kupont és máris a vásárlóé a kedvezményes áru termék vagy szolgáltatás. Ez az, amit a épületen belüli navigációs megoldás nem tud. Ellenben elvezeti a vásárlókat, utazókat, érdeklődőket, látogatókat a megfelelő helyszínekre.

Létezik olyan megoldás, amely használata mellett nem tapasztalhatóak hátrányok?

Igen. Létezik. Egy rendszer tervezése, kivitelezése, üzemeltetése és támogatása mindenképpen pénzügyi befektetést igényel, most és a jövőben is. Ezt azt jelenti, hogy van, amit képtelenség kiiktatni. Azonban a jó hír az, hogy az összes többi hátrányt – azok  üzleti, megvalósítási és idő vonzatának figyelembe vételével – lehetséges úgy neutralizálni, hogy közben folyamatosan az üzleti célt tarthatjuk előtérben. A technológia van az üzletért és nem fordítva. Éppen ezért kritikus a cél definiálása, a pontos igényfelmérés és a feladatok meghatározása.

Önmagukban az iBeacon alapú Épületen Belüli Navigációs rendszerek nem képesek egyfajta “all in one” megoldást biztosítani, ugyancsak nem képesek arra, hogy a hátrányokat közömbösítsék. Ezért kell bevonni külső megoldást és a megfelelő technológiák integrációjával megvalósítani egy olyan közösített felületet, egy olyan egybegyúrt megoldást, amely minden igényt kielégít, megfelelően testreszabható, egyenszilárd és megfelelő rugalmassággal és dinamikával biztosítja a jövőállóságot.

Egy ilyen “mindent egyben, a hátrányok nélkül” megoldáshoz szükséges megtalálni a megfelelő iBeacon alapú Épületen Belüli Navigációs rendszert és azt a külső megoldást, amely az RTLS megoldásban eleve rejlő kiválóságokat csak kiemeli és a hátrányokat ellensúlyozza.

Olyan iBeacon alapú Épületen Belüli Navigációs rendszert kell keresni, amely:

1. Világszinten erős támogatottságú, folyamatos az innováció és van magyarországi direkt képviselete.

2. GPS szerű, lépésről-lépésre vezető, emeleteket és lifteket kezelni képes navigációt biztosít. Natív iOS és Android alkalmazással.

3. Létezik olyan megoldása, ahol az Access Point-okba beépítetten található a beacon hardver, amely így POE-n keresztül direkt módon kerül megtáplálásra, illetve a rendszernek ugyancsak támogatják azt, hogy akár önmagukban is kihelyezhetőek beltéri és kültéri (IP védett) beacon eszközök.

4. Ezeket az eszközöket, akár önmagukban, akár AP-be építetten, de a menedzsment konzol egyben látja és riportoltatja, azaz az esetlegesen önmagukban álló alacsony elem élettartamú beacon eszközök kiszűrhetőek.

5. Van olyan megoldása, amely képes tárgyi eszköz helyzet azonosítására és követésére.

6. A megoldása a technológia által biztosított maximális pontosságot teszi lehetővé (2-3 méter).

7. Elérhetővé tesz látogatói hőtérképet.

Olyan iBeacon alapú külső megoldást kell keresni, amely:

1. Folyamatos az innovációban és van magyarországi direkt, kifejezetten rugalmas képviselete.

2. Képes közzétenni digitális kedvezményeket, infópaneleket vagy digitális információkat, reklámokat közvetlenül a Vásárlók mobiltelefonjára, akár interneten keresztül, akár geolokációs sugárban tartózkodás, akár (i)Beacon alapú technológia révén, vásárlás közben, magában az üzletben, kiállító teremben.

3. Képes arra, hogy egyenszilárd integrációt biztosítson az RTLS megoldás felé.

4. Egyszerűen használható admin felülettel rendelkezik.

5.Használati statisztika alapján egyedi ajánlatok kiadásának lehetőségét biztosítja, amely akár az egyén szintjén valósul meg.

6.Vásárló Elégedettség Mérő rendszer modullal rendelkezik.

7. Havi forgalmi statisztikát és élő (online) müvelet követés támogat, cégekre és azok boltjaira lebontva.

Lerántjuk a leplet

Terrmészetesen elérhető már olyan megoldás, amely rendelkezik a fent kiemelt tulajdonságokkal. Az iBeacon alapú Épületen Belüli Navigációs rendszer, amely rendelkezik a fenti követelményekkel a HPE Aruba Meridian rendszere.

Míg az az külső megoldás, amely kiegészíti a HPE Aruba Meridian rendszerét a Beconz.

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: