Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

HPE Aruba beacon, a helyalapú tartalom hozzáférés fundamentuma

A HPE Aruba hardveres beacon eszköz a BLE-alapú (Bluetooth Low Energy) helymeghatározási és közelségi szolgáltatások használatát biztosítja. Alapvetően lehetővé teszi azt, hogy digitális tartalmat kaphasson helyalapon a Vásárló vagy a Látogató. Önmaga nem tartalmaz számunkra semmiféle emészthető vagy értelmezhető adatot, információt, leírást. Sem képet, sem szöveget, sem videót, sem hangot nem tárol. De tud valami egyéb nagyon fontosat. Rábírja venni a telefont arra, hogy a hatósugarába érve töltsön le helyalapú adatokat egy távoli szerverről. Értsd, semmi más feladata nincsen, mint egy helyvezérelt eseményt kiváltani. Ezt viszont nagyon profin végzi. Ha nem ez a megbízatása, akkor képes arra, hogy épületen belüli navigációt biztosítson nekünk. Jó kis eszköz ez.

Kicsi, fehér és sugároz

Az Aruba Helyalapú Szolgáltatások termékvonal kiemelt terméke az Aruba beacon eszköz. A HPE Meridian mobil app platform használatával a vállalkozások a saját mobil alkalmazásukat integrálva a HPE Meridian helyalapú szolgáltatásaival, képesek egy új és innovatív megoldás kosárral kiszolgálni a Vásárlók és Látogatók igényeit.

Az Aruba Beacon a Bluetooth Alacsony Energiafelhasználású (BLE), más néven a Bluetooth 4.0 technológiát felhasználva teszi képessé a mobil eszközöket a beltéri helymeghatározási használatra. Ezek a BLE adatok kritikus jelentőségűek a beltéri navigáció, a helyalapú közelségi push értesítések és más típusú helymeghatározási szolgáltatások használatához.

Az Aruba beacon egy kicsi (fehér színű), alacsony teljesítményű vezeték nélküli jeladó, amely 2,4 GHz-es rádiójeleket sugározz rendszeres időközönként. Ezek a rádiójelek olyan iOS és Android mobil készülékek által hallhatóak és értelmezhetőek, amelyek – többek között – Meridian integrációval rendelkező mobil alkalmazást futtatnak.

Önmagában a mobiltelefon (habár képes a jelek fogadására) nem képes hasznos, számunkra interpretálható információ kinyerésére, feldolgozására és valamilyen művelet elvégzésére. Mindenképpen kell egy app, amely fut vagy az előtérben vagy a háttérben. Ez az app biztosítja azt, hogy vagy kontextuális – helyalapú, hellyel összefüggő – digitális tartalom vagy valósidejű beltéri navigáció jelenjen meg a mobiltelefonon.

Fizikai megjelenés

A HPE Aruba Beacon eszköz négyféle fizikai formában érhető el.

Mindegyik újabb Aruba hozzáférési pont (Access Point) már eleve beépített jeladóval kerül értékesítésre. Az Aruba USB Beacon egy régebbi Wi-Fi hozzáférési ponthoz vagy más USB-kompatibilis eszközhöz csatlakoztatható.

Kétféle akkumulátorral működtetett Aruba Beacon létezik, amelyek bárhová elhelyezhetőek egy adott helyszínen, a telepítési tervnek megfelelően. Létezik beltéri és IP védett (kültérre is telepíthető) változat.

A standard Aruba Beacon remekül alkalmas állandó használatra és – átlagos használat mellett –4 évig nem igényel karbantartást.

Az Aruba Event Beacon-t a rövid időtartamú eseményekhez tervezték (nomen est omen). Kisebb és olcsóbb házzal, alacsonyabb költségekkel és 4 hónapos akkumulátor-élettartammal kiválóan alkalmas egyszeri kiállításokhoz és rendezvényekhez.

Mi történik a hatósugár érintéskor?

Eseményvezérlés. Minden egyes beacon BLE hatósugár érintés (jobb mobil alkalmazások esetében, mint a Beconz, a hatósugárban történő tartózkodás ideje is beállítható) egy-egy adott esemény bekövetkeztét váltja ki az app-ban (az app-nak kell internet elérés).

Ha a Meridian-integrált alkalmazáshoz tartozó mobileszköz az Aruba Beacon hatótávolságán belülre kerül, a Vásárlók, Látogatók személyre szabott, közelségalapú push értesítéseket kaphatnak (akár az opt-in regisztrációs eljárás során megadott preferenciáik alapján), illetve Meridian alapú térképen egy fénylő kék pontot láthatnak (GPS-szerű navigációs felület), amely megmutatja valósidejű helyüket az adott helyszínen.

A kék pont mozgása leköveti a Vásárló, Látogató mozgását a terképen, miközben magát a mozgás irányát egy kék iránysugár mutatja.

Konfigurálhatóság

Az összes Aruba beacon konfigurálható akár helyfüggő útkeresésre, akár közelség-figyelmeztető értesítésekre, úgy, hogy a megfelelő műveletek a helyszíni Meridian-integrált mobilalkalmazásán aktiválódnak.

Régiófigyelés versus távolságmérés

Fontos kiemelni, hogy egy Beacon eszköz jelének észlelése (régiófigyelés) és a hatósugárba érkezés között (távolságmérés) lényegi különbség van. Attól, hogy egy mobiltelefon érzékeli egy beacon eszköz jelsugárzását, még nem jelenti azt, hogy a hatósugarába is ért.

Ahhoz, hogy egy professzionálos Meridian-integrált alkalmazás ne szívja le a mobiltelefon akkumulátorát, a Beacon jelenlétének felismerésére régiófigyelést alkalmaz, míg a már felismert Beacon közelségének meghatározásához távolság mérést.

A távolság méréséhez gyakran kell megmérni a Bluetooth jelek erősségét, és a távolságot kiszámítani a hozzá tartozó jeladóktól. Ezzel szemben a régiófigyelés csak a passzív hallgatást foglalja magában, amely sokkal kevesebb energiát fogyaszt. A jelek detektálására szolgáló kétlépéses eljárás jelentősen csökkenti az igényelt energiafogyasztást.

A BLE adatcsomagok jellemzői

Minden Aruba Beacon ID 20 bájt hosszú és tartalmaz három értéket:

  • ProximityUUID: Univerzálisan egyedi azonosító
  • Major szám: 16 bites egész érték
  • Minor szám: 16 bites egész érték

Hatótávolság

A maximális jeltartomány a fizikai környezettel függ. Az Aruba Beacon-ök ugyanazon a rádióhullámokon működnek mint a 2,4 GHz-es Wi-Fi útválasztók. Ennek eredményeként az adott helyszínen lévő fém, fa vagy víz anyagok a jeleket töredezetté, egymás kioltóvá vagy elnyeltté tehetik. Ezért kritikusan fontos az implementáció előtt a tervezés.

1 métertől durván 70 méterig mérhetőek a jelek. Még egyszer, a jelek mérhetősége és a hatósugár érintése nem ugyanaz. Csak a hatósugár érintése vált ki számunkra értelmezhető eseményt.

Összefoglalás, főbb jellemzők

  • Helymeghatározási vagy közelségi módba konfigurálható szoftver
  • SDK támogatás iOS és Android mobil eszközökhöz
  • Távoli Beacon menedzsment platform, energia szint mérés
  • Könnyen telepíthető, nincs szükség infrastruktúra kábelezésre
  • Bármilyen méretű, alakú helyiségbe telepíthetőek, de kell telepítési terv
  • Beltéri és kültéri változat egyaránt elérhető
  • Akkumulátor és USB tápellátási lehetőség

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: