Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eljárási sorrend a Drón Eseti Légtér igénylésénél

Alapesetben az Eseti Légtér igénylése tulajdonképpen egyszerű.

De mi van abban az esetben, ha olyan légtér szeretnél igényben venni, ahol a választott légtered olyan légtéren lapol át, amely mondjuk CTR zónában van, vagy CTR végső megközelítési területen?

Ezeket már nehezebb és bonyolultabb eljárással tudjátok intézni, azonban egyáltalán nem megugorhatatlan a feladat. A nehézség mellé több pénz is párosul, azaz legalább a Légügyi Biztonsági Elemzéssel több lesz a kifizetendő költséget.

Lássuk a sorrendet:

  1. Eseti légtér igénylő lap kitöltése. Csak kitöltés. Még ne fizesd be az illetéket és ne küldd el a Katonai Légügyi Hivatalba. Az igénylő lapban benne vannak a hivatkozott koordináták, amelyek – ezek szerint – átlapolnak mondjuk CTR zónába. Ezt kell majd megküldeni a Biztonsági Elemzésre és Eseti Légtér Véleményezésre!
  2. Felkeresed az illetékes légiforgalmi szolgáltatót (Hungarocontrol) megkeresed őket email-ben az Esetilegter@hungarocontrol.hu címen. Az eseti légtér hivatalos igénylésének beadása előtt legalább 10 nappal kell őket felkeresni. Ugyanazt az adattartalmat add be, amelyet be fogsz adni, mint Eseti légtér igénylő lap, a Katonai Légügyi Hivatalba. Mondjuk éppen maga az Eseti légtér igénylő lap tökéletesen megfelel erre a célra. Amit kapsz tőlük az elutasítás vagy hozzájárulás bizonyos feltételekkel. Ez az Eseti Légtér Véleményezése.
  3. Ha megkaptad a Hungarocontrol hozzájárulását, akkor jöhet a következő lépés, a Biztonsági elemzése készíttetése. Mondjuk a Légtér.hu Kft.-nél. 1 hetet számolj vele legalább.
  4. Az aláírt Eseti légtér igénylő lapot és a 3000 forintos illeték befizetéséről szóló banki bizonylatot megküldöd a Katonai Légügyi Hivatalba, a megkapott Biztonsági Elemzéssel és Hungarocontrol hozzájárulással egyetemben. Katonai Légügyi Hatóság címe: klh@hm.gov.hu
  5. Vársz 30 napot és remélhetőleg pozitív választ kapsz.

Még valami. Fontos. Ha megvan minden engedély, abban az esetben Sunset-Sunrise időablakban, a repülés megkezdése előtt legalább 20-30 perccel fel kell hívni a Hungarocontrol-t és elmondod nekik, hogy szeretnéd aktiválni a légteredet, ugyanazt meg kell tenned az UAV tevékenység lezárásakor, amikor is elmondod a telefonban, hogy eseménytelenül telt a repülés és lezárod a nyitott eseti légteredet.

Figyeljetek oda, nem lehet eszetlenül repkedni, az eseti légtérbe is láttunk sok esetben betévedni mentő helikoptert vagy sárkány repülőket.

Balesetmentes repülést kívánunk mindenkinek!

További információ: https://inspire1.hu/

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: