Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Drónok pásztázzák az ausztrál tengerpartokat

Drónok figyelik az ausztrál tengerparton vadászó cápákat.

Ha van valami, amitől az emberek még a drónok megállíthatatlan terjedésénél is jobban félnek, azok a cápák. Most azonban végre kiderült, miképpen lehet e két dolgot egymás ellen fordítani.

Az ausztrál kormány 2015. november 25-én egy tesztprogramot jelentett be, amelynek keretében drónok segítségével figyelik New South Wales egyes tengerparti fürdőhelyeit a cápaveszély elhárítása érdekében.

Eddig, ha fürdőzésre és szörfözésre használt partszakaszok közelében cápaveszélytől tartottak, a kormány helikoptert küldött a terület átvizsgálására.

Drónok használatával azonban a feladat gyorsabban, és vélhetően olcsóbban végrehajtható. Az első teszteket a mai napon már meg is kezdték Coffs Harbour közelében, Brisbane-től mintegy 350 km-re. A vízfelszínt drónokkal pásztázzák, amelyek valós időben GPS-koordinátákkal ellátott videofelvételeket küldenek a pilótáknak.

„Nincs könnyű dolgunk, ha a fürdőzőkre és szörfösökre leselkedő veszélyt szeretnénk csökkenteni” – mondotta Niall Blair, ausztrál mezőgazdasági és ipari miniszter egy sajtóközleményben. „Feltett szándékunk azonban, hogy a rendelkezésre álló legfejlettebb tudományos eredményeket és a legújabb technológiát tegyük próbára, hogy ezáltal hatékony és hosszú távú megoldást találjunk a tengerpartjaink biztonságossá tétele érdekében.”

Az ABC hírtelevízió információi szerint az ausztrál kormány egy DJI Inspire 1 típusú drónt használ, amelyet a Quartz technológiai portál nemrégiben egy drónokkal foglalkozó ajánlójában professzionális alkalmazásra javasolt.

Az ausztrál kormány ugyancsak mostanában állít próbaüzembe egy intelligens jelzőrendszerrel ellátott cápacsapdát, amelyet a BBC értesülése szerint Ballina fürdőhely partszakaszán szerelnek fel, ahol februárban egy szörföst elhunyt cápatámadás következtében. A csapda azonnal jelzést küld a parti őrségnek, amint foglyul ejt egy cápát.

Kérdés, hogy az esetleges cápatámadásoktól való védelem megér-e annyit, hogy cserébe a kormány légi felvételeket készítsen a fürdőruhás fürdőzőkről. A felvételek azonban kétségtelenül látványosak lesznek.

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: