Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Digitális anonim kérdőív és szavazás

Ahogyan egy papír alapú szavazás kapcsán alapértelmezett igény lehet a névtelen (anomin) szavazás, úgy ennek a digitalizált verziójában sem más az elvárás. Ennek a megoldása nem annyira triviális mint elsőre gondolnánk.

A folyamat az alábbiak szerint zajlik

Van egy jogosult felhasználói kör, akik a digitális tartalomtérben a kérdőív/szavazás objektumot megkapják, csak ezek indíthatják el a kérdőívet/szavazhatnak.
A kérdőív/szavazás elindításánál a mobiltelefonon futó kliens kap egy token-t (egy hosszú egyedi karakterláncot), ami elválaszthatatlanul társításra kerül a felhasználóval, valamint rögzítésre kerül, hogy az még nincs felhasználva.

Mikor a felhasználó a kérdőívet/szavazást kitöltötte és választ elküldi a tartalomtérbe, a válaszaival együtt a token is elküldésre kerül a válaszokat összegyűjtő és feldolgozó szervernek.
Ha megfelelően töltötte ki a kérdőívet, a token felhasználtra áll, és egy másik táblában felhasználói azonosító és token nélkül eltárolódik maga a válasz.

Mivel tudjuk, hogy ki használt fel már token-t, tudjuk ki szavazott, így ha meg van követelve a kérdőívben/szavazásban, akkor minden felhasználó csak egyszer adhat le választ.
Mivel se a token, se a felhasználói azonosító nem tárolódik el az eredmény mellé, nem tudni ki adta az adott választ.

A leadott válasszal közvetlenül nem kerül eltárolásra a kliens mobiltelefon IP címe vagy egyéb információ, azonban dátum igen. Attól, hogy a felhasználót nem kötjük össze a válaszokkal, lehet más rendszer adat ami alapján következtetni lehet arra, hogy ki adta a választ. Ez a dátum adat.

Golyóálló megoldás

Az általunk vizsgált szolgáltatás háttér (backend) adminisztrátori konzol rendszeréből nem lehetséges olyan adat kivétele, amelyből a kérdőív/szavazás leadójának a személyére fény derülhet, vagy akár következtetni lehet arra.

Ez az adminisztrátori konzol egy felhő alapú szerveren fut. A felhőben futó szerver operációs rendszeréhez történő akár jogosult, akár illetéktelen hozzáférés – bizonyos körülmények között – lehetőséget teremt arra, hogy a hozzáférés birtokában elhanyagolható mértékű esély legyen arra, hogy mégis azonosítható legyen egy adott felhasználó.

Ehhez arra van szükség, hogy akinek a felhő alapú szerver operációs rendszerhez van hozzáférése és képes szerver logokat és adattáblákat professzionálisan elemezni, az századmásodpercre pontosan képes legyen megbízhatóan tudni, hogy adott kérdőívet/szavazást leadó, pontosan mikor adta le a szavazatát a szavazás helyszínén.

Érdekli?

+36 30 982 13 68 Neuwald Tivadar

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: