Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

HPE Aruba Beltéri Navigáció tervezés, kritikus sarokpontok

Ez a cikk leírja a kék pontok (“blue dots”, a helyszíni tartózkodás jelzése a térképen) helyének pontosságára vonatkozó legjobb gyakorlatokat a HPE Aruba Meridian alapú alkalmazásban, amely a HPE Aruba Beacon elhelyezési modelljeinek áttekintésével és a bevált bevezetési gyakorlatok áttekintésével kezdődik.

A következő szakasz ezen bevált gyakorlatokra épül, és lépésről lépésre ismerteti az Aruba Beltéri Navigációs telepítési terv létrehozásának és végrehajtásának folyamatát.

Áttekintés

Az Aruba hardver alapú beacon eszköz a kulcsa annak, hogy a mobilalkalmazás képes legyen arra, hogy azonosítsa saját maga helyét egy adott épületben.

Az a helymeghatározó képességgel (is) felruházott alkalmazás, amely nem ismeri a pontos helyzetét, nem fogja tudni a pozícióját a térképen, és megköveteli a felhasználótól, hogy megadjon egy adott kiindulási pontot, amikor úticélt kér egy adott rendeltetési helyre. Ez jelentősen rombolja a komfortérzetet és csökkenti a felhasználói élményt.

Ezt gyakran statikus útkeresésnek nevezik, szemben a helymeghatározással rendelkező alkalmazások dinamikus útkeresésével.

Az Aruba jeladókat a környezetbe helyezve, a mobilalkalmazás felhasználhatja ezeket a jeladókat (pontosabban az általuk sugárzott bluetooth jeleket), hogy meghatározza a felhasználó (annak mobiltelefonjának) helyét a térképen, és segítséget nyújtson a konkrét rendeltetési helyhez vezető útkeresések során. A beltéri helymeghatározó alkalmazás megoszthatja a Vásárló, Látogató aktuális helyét, helyzetét más megbízható felhasználókkal.

A Beltéri Navigációs telepítési terv kidolgozásakor a legfontosabb tényező a kék pont pontossága és reagálékonysága. A Beltéri Navigációs telepítési terv elkészítésének célja, hogy úgy segítsen a Beacon-ök telepítésében, hogy a helyszínen a lehető legpontosabb kék pont precizitást adhassunk a Látogatóknak, Vásárlóknak.

A jeladó Beacon hozzáadása a térképen nagyon egyszerű. A jeladó elhelyezhető a térképen a HPE Aruba Beacons alkalmazás segítségével. A Beacons alkalmazás könnyen letölthető az Apple Store-ból, és (egyelőre) kizárólag az iOS mobil eszközökön támogatott. A Beacons alkalmazás nem támogatott (még) az Android platformon. A jeladó elhelyezéséhez érintse meg és tartsa lenyomva a kívánt helyet a térképen. Ezzel elindít egy varázslót, amely a jeladó elhelyezésének folyamata közben végigvezeti Önt. Miután a Beacon helyét a térképen elhelyezte, azonnal látni fog egy kék pontot a térképen.

Vessünk egy pillantást arra, hogy az Aruba beacon elhelyezése hogyan befolyásolja a kék pont pontosságát.

Lássuk, mi történik, amikor a jeladókat hozzáadjuk a térképhez.

 • 0 darab Beacon, nincs kék pont.
 • 1 darab Beacon, kék pont a beacon mellett, de nem pontosan jelzi a felhasználó helyzetét.
 • 2 darab Beacon, kék pont a 2 beacon között, de még mindig nem pontosan jelzi a felhasználó helyzetét.
 • 3 darab Beacon esetén a háromszögelés közelebb hozza a kék pontot, de még mindig nem elég jó, mert a felhasználó kívülről helyezkedik el.
 • 4 darab Beacon, pontos kék pont jelöli a felhasználó helyzetét a térképen.

Egy Meridian alapú alkalmazásban a kék pont pontossága nagymértékben függ a jeladó elhelyezésének minőségétől. Emiatt a Beacon hardverek elhelyezésénél figyelembe kell venni az építészeti jellemzőket, például a falakat, az alaprajz elrendezését, a lépcsőket, a többszintű padlókat (például átriumokat) és a mobil eszközök BLE hardverét (ez a legnehezebb, hiszen ez egy abszolút heterogén és előre nem definiálható halmazról beszélünk). Még a szökőkutak és a beltéri lombozat is torzíthatják az Aruba Beacon Bluetooth-jeleket, amelyekre az alkalmazás a kék pont (pontos) generálásában támaszkodik.

Az építészeti elrendezések szinte végtelen számú változatosságának okán, ugyanaz a Beacon üzembe helyezési modell nem működik minden helyszínen, vagy akár adott helyszín különböző helyein sem.

Az alaprajz elrendezése meghatározza a használni kívánt telepítés típusát. A jeladó elhelyezése két alapvető elhelyezési modellre osztható:

 • Útvonal modell: Használhatjuk egyenes előfolyosókhoz vagy folyosókhoz, ahol azt várjuk, hogy a kék pont egyenesen, egy tengely mentén mozogjon.
 • Területi modell: Nagyon nyitott, kevés fizikai akadályokkal tűzdelt területeken használható, ahol elvárható, hogy a kék pont két tengely mentén mozogjon.

Javasoljuk, hogy teszteljük és finomítsuk a Beacon hardverek elhelyezését, amíg a kék pont pontossága nem felel meg az elvárásoknak.

Útvonal modell

Az Útvonal modell ideális azokon a területeken, ahol azt akarjuk, hogy a kék pont egyenes vonalban haladjon. A Beacon-ök telepítése az Útvonal modellben nem fogja használni a háromszögelést a felhasználó helyének meghatározására. Ahogyan a kék pont mozog a folyosón (értsd a telefonnal a kezében mozog a Látogató, Vásárló), csak azt fontos megmutatni, hogy milyen hosszú maga a folyosó.

Ha a Beacon-öket egy folyosón helyezzük el az Útvonal modell szerint, akkor a legjobb, ha az összes Beacon-t a folyosó egyik oldalára helyezzük, és mindegyiket ugyanolyan magasságban a talajtól. A legjobb eredmény elérése érdekében, ha lehetséges a mennyezetre szerelés, helyezzük a fizikai Beacon-öket közvetlenül a folyosó közepére, magára a mennyezetre.

Területi modell

Az Útvonal modelltől eltérően, a Területi modellben a Beacon-ök elhelyezését arra használjuk, hogy nyomon kövessük a Látogatót, Vásárlót, amikor a térképen bármilyen irányba mozog. Legalább három fizikai Beacon elhelyezése esetén a mobiltelefon hatékonyan képes használni a háromszögelést, azért hogy meghatározza a felhasználó helyzetét a térképen.

Minél nagyobb a nyitott terület, annál több Beacon-t kell telepíteni egyfajta rácsszerű mintázatban. A legjobb eredmény elérése érdekében a jeladókat a mennyezetre kell helyezni, legfeljebb 10 méter távolságra és maximum 5 méterrel a talaj felett.

Ez ideális olyan nyílt területeken, ahol nincsenek fizikai korlátok vagy akadályok, mint például falak, amelyek megakadályozzák a felhasználót abban, hogy ezek irányába haladjon. A Terület modell kiépítésénél az ideális az, ha lehetővé tesszük a kék pont előre-hátra és oldalra mozgatását (próbálkozások a Beacon-ök elhelyezésével, a lehető legnagyobb kék pont pontosság elérésére). A nyílt területen történő telepítés nagyobb kihívás, mert nincs olyan sok fizikai felület, ahova a jeladó csatlakoztatható. Ehhez egy kicsit több tervezésre és ötletelésre van szükség.

Telepítési szempontok

A következő tényezőket kell figyelembe venni a jeladók elhelyezésének meghatározásakor a telepítés által megkövetelt teljesítmény biztosítása érdekében.

Beacon méretezés

3-5 méter pontosság és 3-5 másodperc késleltetés igény esetén ügyeljünk arra, hogy a jeladókat egymástól legfeljebb 10 méter távolságra, és maximum 5 méter magasságban helyezzük el a szintek padlózatától.

Minél több a fizikai Beacon darabszám, annál reagálóképesebb a kék pont, ezzel a legjobb helymeghatározási élményt nyújtja a pontosság javításával és a kék pont ide-oda ugrálásának szignifikáns csökkentésével. A jeladó térképen történő elhelyezésének elősegítése érdekében a HPE Aruba Beacons alkalmazás rendelkezései között szerepel egy 10 méteres rács beillesztése útmutatóként. Kövessük ezeket a lépéseket, hogy láthatóvá váljanak a 10 méteres rácsvonalak:

Az elhelyezett Beacon-ök közötti legjobb távolság között olyan tényezőktől függhet, mint például a kiépítési modell, a mennyezet magasságának változásai, fényvisszaverő és nem tükröződő környezet stb.
A 10 méteres Beacon távolság iránymutatás, és valószínűleg a tényleges telepítésnek ettől el kell térnie. Az optimális elhelyezés megkeresése előtt gyakran van szükség kísérletezésre a Beacon hardverek elhelyezésének apró változásaival.
Beacon rögzítés

Az akkumulátorral működő jeladók elég kicsik ahhoz, hogy sokféle helyre felszerelhetők legyenek, különféle technikákkal és lehetőségekkel. A leggyakoribb az akkumulátorral működő jeladók falra és mennyezetre szerelése.

Három féle rögzítési lehetőség áll rendelkezésre az akkumulátorral működő Beacon-ökhöz:

 • Ragasztó a jeladó hátoldalán
 • Beltéri tartókeret
 • Kültéri szerelési ház

A rögzítőkeretek nemcsak megkönnyítik a jeladók cseréjét, hanem gyorsabban is felszerelhetők, mivel a tartók egyetlen ragasztóanyaggal vannak ellátva, szemben az önálló jeladókhoz használt 4 apró rögzítő darabbal (pontosabban a jelzőkeret egyetlen darabból álló matricája versus önálló Beacon rögzítésére szolgáló 4 darab matrica.)

Falra szerelés

A falra szerelés nyílt tetős vagy nagyon magas mennyezetű területeken használható, ahol a telepítés kihívást jelenthet. A falra szerelés könnyebb, mint a mennyezetre történő felszerelés, és mindhárom rögzítési lehetőséget használhatja. Annak ellenére, hogy a jeladók alapvetően kicsik és észrevétlenek, azonban a falra szerelt állapotban jobban láthatóak.

Mennyezeti rögzítés

A mennyezeti szerelés ideális esztétikai szempontból érzékeny környezetekhez, mivel lehetővé teszi a jeladó diszkrét és látótávolságon kívüli felszerelését. A mennyezetre szerelés a kíváncsi, lopást vagy rongálást tervező emberek számára elérhetetlen helyen tartja a Beacon-t, és ugyancsak megakadályozza annak manipulációját. Ezenkívül, mivel az emberek nagyobb tömegei gyengíthetik a Bluetooth Beacon jeleket, a mennyezetre szerelés nagyobb ellenállóképességet nyújt ehhez.

A mennyezetre szerelt jeladók felszerelésekor ne feledjük a következőket:

 1. Ügyeljünk arra, hogy a jeladókat távol helyezzük el az izzók által generált hőtől.
 2. A jeladókat a mennyezeti burkolólapok alá kell felszerelni, mert bizonyos típusú burkolólapok jelentősen gyengíthetik a Beacon-ök jelét.
 3. Különböző mennyezeti magasságokkal rendelkező környezet esetén ügyelni kell arra, hogy a jeladókat az alsó mennyezeti magasságra helyezzük el, hogy megakadályozzuk a különböző helyről (magasságról) származó jeladók egymásra kifejtett jeltorzító, gyengítő hatását.
 4. A mennyezetre történő felszereléshez személyzet-emelést, rögzítő pálcát vagy létrát igényelhetünk. Vigyázzunk és tartsuk be a megfelelő biztonsági óvintézkedéseket, amikor felszereljük a jeladókat.

Fényvisszaverő környezetek

A fényvisszaverő környezet, például a márványpadlóval rendelkező területek, fokozhatják a kék pont pontatlanságát. A szőnyeges területek jobb kék pont stabilitást mutattak, mint a márványpadlóval rendelkező területek. Azokban a helyekben, ahol a fényvisszaverő felületek végképp elkerülhetetlenek, mérlegelni kell az Útvonal modell alapján történő tervezést és bevezetést a Területi modell helyett.

Nyitott többszintű környezet

A Nyitott többszintű környezet olyan nyitott beltéri területek definiál, amelyek több emeleten átnyúlnak.

Néhány példa:

Az első emeleten nyitott átrium vagy előcsarnok, amely nyitva van a fenti emeletről.
Stadion vagy előadóterem, több ülés szinten.
Bevásárlóközpont vagy nagyobb helyiség, több emelettel, amely egy adott területre nyílik egy másik emeleten.

A Nyitott többszintű környezetben a Látogató, Vásárló stabilabb kék pont élményt kap, ha a jeladókat alacsonyan vagy a talaj közelében helyezzük el. A legjobb, ha különféle emeleten lévő jeladók közvetlen egymásra látását (interferenciáját) mindenképpen elkerüljük.

Példák arra, hogy hol helyezzük el a jeladókat ebben a környezetben:

Ülés alatt. Ez elősegíti a Beacon jelek csillapítását, hogy csökkentsük a többi Beacon jelekkel szembeni zavarokat.
Korlátok alatt. Ez elszigeteli egymástól a Beacon jeleket.
A nyílt világnak háttal helyezzük el a jeladó elülső részét. Ez csökkenti a nyílt térbe sugárzott (és elveszett) jeleket. A jeladó elülső oldala az, ami az Aruba logóval rendelkezik.

Összefoglalva, a nyílt területeken elhelyezett jelvesztés, jelerősség csökkenés minimalizálása érdekében helyezzük a jeladókat minél alacsonyabbra, és fordítsuk a jeladó elejét a nyitott területnek háttal.

A következő cikkben magának a helymeghatározási tervnek az elkészítésével foglalkozunk.

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: