Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Drónok a szúnyogok ellen?

A világ nagy részében a szúnyogot egyszerűen általános kellemetlenségnek tekintik. Ennek a rovarnak a létezése azonban jóval több, mint kellemetlen.

A szúnyogcsípés számos betegséget hordoz magában, évente a becslések szerint legalább 700 000 halálesetet okoz. E kórokozók között messze a legpusztítóbb a malária.

A betegséget négy különböző, a Plasmodium nembe tartozó parazita egysejtű okozhatja: a Plasmodium vivax, a Plasmodium ovale, a Plasmodium malariae és a Plasmodium falciparum. A betegség az utóbbi típusú fertőzés esetén a legsúlyosabb lefolyású. Régen úgy gondolták, hogy kiváltó oka a mocsarak káros kigőzölgése (innen ered neve is: az olasz „mal aria” jelentése rossz levegő).

A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. A nagy halálozási arány fő okai: az egyre nagyobb fokú gyógyszer-rezisztencia, illetve a szúnyogok ellenálló képességének növekedése a rovarirtókkal szemben.

A betegség az afrikai kisgyermekek körében gyakran halállal végződik. A 2018-ban dokumentált 228 millió maláriás megbetegedés 93 %-a Afrikában volt, és ezek többségében öt év alatti gyermekek az érintettek, ahol 25 % az éves mortalitás.

A malária elleni küzdelemben használt eszközök az évek során javultak, és még olyan egyszerű megelőző intézkedések is, mint például a rovarirtóval kezelt ágyhálók és a beltéri permetezés, életmentőnek bizonyultak. Sajnos ez nem elég, és továbbra is óriási erőfeszítéseket kell tenni.

A drónok egyedi és innovatív módon bizonyítják értéküket a malária elleni harcban

A nemrégiben Zanzibarban tett látogatása alkalmával a DJI csapata csatlakozott a Zanzibar maláriaellenes programhoz (ZAMEP). Az Agras MG-1S drón segítségével a csapat megpróbálta megakadályozni a malária terjedését – az olyan vizes területeken amely a szúnyogok szaporodásának táptalajaként szolgálnak. Az MG-1S-t egy környezetkímélő, biológiailag ellenőrzőt szer elterjesztésére használták az öntözött rizsföldeken.

A permetezés rendkívül hatékony a szúnyog populáció számának gyérítésében, de a szúnyogok elleni küzdelemben mindig is nehéz volt olyan hatékony módszereket találni, amelyek kijuttatják magát a permetszert. A helikopterek vagy repülőgépek meglehetősen drágák és pontatlanok, a kézi permetezés pedig túlságosan időigényes. A drónok képesek kitölteni ezt a rést, olcsó és megbízható megoldást kínálva a gyéríteni tervezett terület precíziós permetezésével.

A kísérlet eredményei magukért beszélnek. Az MG-1S-sel való permetezés után akár négy héttel az újonnan megjelenő szúnyogok száma ezeken a területeken nullához közeli maradt. Ez a technológia gyökeres változást hoz a malária elleni küzdelemben, mindazonáltal a kormányok, a nem kormányzati szervezetek, a vállalkozók és a helyi közösségek feladata, hogy szélesebb körben használják őket.

A malária terjedésének csökkentése ezeken a területeken alapvető fontosságú, nem csak az egyének túlélése, hanem az afrikai kontinens jövője szempontjából is.

A kísérlet eredményeit jelenleg egy tudományos folyóiratban való közzétételre készítik elő.

További információ https://www.antimalariadrones.com.

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: