Prompt phone (AM 8- PM 20): +36 30 9 82 13 68 | E-mail: tivadar.neuwald@beconz.com | Web last modification: 17 March, 2024

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mi az a drón?

Mi az a drón?

Drón (Drone) = Pilótanélküli, távirányított, repülni képes eszköz.

Az olcsó játékhelikoptertől a drágább quadrocoptereken át a több millió dollár értékű, programozható eszközökig bármit tekinthetünk drónnak. Drónt használ a hadsereg is, akár felderítésre, akár egyéb műveleti célból.

Alapvetően a pilóta nélküli repülő fejlesztés már a 20. század elején elkezdődött, ám komolyabb szerepe mégis a második világháború után kezdett folyamatosan kialakulni.

A drone (magyarosan drón) szó jelentés tartalma

Az angol szótárban kutakodva a drone angol szó jelentése „here”. A herék hím méhek. Feladatuk az anya megtermékenyítése. Sikeres párzás után a here elpusztul, az anya pedig vagy készen áll a további párzásra, vagy hazamegy. Az angol szlengben megjelent a „semmittevő”, „henye/lusta személy”, illetve a „naplopó” jelentés is. A „drone” szó a méhekhez kapcsolódva a „zümmög”, „döngicsél” tartalommal is használható.

Mégis, hogyan lett ebből a szóból egy kifejezetten meghonosodott, „buzzword”-ként is aposztrofált világszinten elterjedt és értett kifejezés?

Mi köze a hím méhnek a távirányított, pilótanélküli légi járművekhez?

2008-ban, Steven Zaloga katona történész jelentetett meg egy könyvet, amelynek a címe: „Unmanned Aerial Vehicles”, azaz Pilótanélküli Légi Járművek.

1935-ben az angol Királyi Haditengerészetnél (Royal Navy) távirányított repülő célpontot használtak gyakorlatozási feladatokra, amelyet a Queen Bee (Méhkirálynő) becenevű repülőgép átalakításával valósítottak meg. Az egyik ilyen demonstráción részt vett William Standley, amerikai admirális, aki később visszatérve az Egyesült Állomokba, megbízta Delmer Fahrney parancsnokot, hogy tervezzen és valósítson meg és  egy hasonló, de már saját gyakorlatozó rendszert. Tiszteletnyilvánításul az angol mintának, Fahrney „drone”-nak nevezte a saját rendszerüket.

A 2. Világháború alatt és azt követően az angol és az amerikai hadsereg továbblépett a „cél és gyakorlati drónok” irányából a „támadó drónok” felé. Az egyik ilyen úttörő az angol amatőr boxbajnok Reginald Denny (kiváló némafilm színész, UAV fejlesztő) volt, akinek a modell-repülőgép hobbija oda vezetett, hogy 1934-ben megalapította a Radioplane nevű céget. 1940-től,  az USA hadserege a Walter Righter által angliában tervezett és fejlesztett OQ-2-es távirányított légi járműveket kezdte el vásárolni tőlük, TDD-1, azaz „Target Drone Denny 1”-es néven.

Felfegyverzett drónokról 1944 óta beszélhetünk, a US Navy 1944-ben, a Salamon-szigeteken vetett be először fegyverrel felszerelt drónokat.

2009-től Pakistan-ban a „droned” (“ledrónozva”) elfogadott ige lett.

Azaz már nem csak főnévként, de igeként is elterjedt, főleg azokban az államokban, ahol a drónnal végzett támadásoknak katonai taktikai jelentősége van.

RPV, UAV, RPAS, UAS, DRONE?

  • Az USA a Vietnami Háború 1973-mas végéig kizárólag a „drone” szót használta a Pilótanélküli Légi Járműre.
  • 1990-ig az RPV = Remotely Piloted Vehicles (Távolról Vezetett Jármű) és a „drone” szót alkalmazták.
  • 1990-től használják az UAV = Unmanned Aerial Vehicle, azaz Pilótanélküli Légi Jármű angol kifejezést.
  • 10 évvel később jött az RPAS = Remotely Piloted Aircraft Systems, azaz Távolról Irányított Légi Rendszer angol megnevezés és az UAS = Unmanned Aerial/Aircraft Systems, azaz Pilótanélküli Légi Rendszer angol megnevezés.

A drone (drón), az RPV, UAV, RPAS, és UAS szavak, rövidítések csereszabatosak.

Drón altípusok

Az ember nélküli repülőgépeknek két altípusa létezik:

  1. a helyből felszálló és lebegésre képes (kvadrokopter, oktokopter) illetve a
  2. hagyományos kialakítású és a hosszabb távok megtételére tervezett, merevszárnyú repülő.

Felhasználási területek

Három polgári fókuszterületet biztosan meg tudunk különböztetni.

  • Egy kisebb halmaz a rekreációs célú, kvázi hobbi felhasználás, míg a nagyobb halmaz kereskedelmi és tudományos célokkal történő alkalmazás.
  • Ugyancsak érdemes megkülönböztetni azokat a már most meglévő olyan technológiai lehetőségeket, amelyek az emberélet védelmével és a nagy értékű ingó, ingatlan vagyon megóvásával kapcsolatosak.
  • Az állami és katonai vagy rendészeti, nyomozati felhasználás is terjed.

Ezek is érdekelhetik...

Népszerű

error: